Zwycięzcami w konkursie są Dorota Pansewicz oraz Patryk (który nie podał na razie nazwiska).
Gratulujemy!
Oto wspaniałe przepisy na irańskie potrawy przesłane przez naszych zwycięzców, spróbujcie.
Khoresz
Składniki:
- 500 g wołowiny, jagnięciny lub kurczaka
- 2 cebule
- 3 łyżki soku z limonki
- ½ łyżeczki kurkumy
- ½ łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki szafranu
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1/3 szklanki chana dal
- 1 łyżka cukru
- 5 jabłek (najlepiej kwaśnych)
- pieprz, sól, olej
Rozdrobnić szafran w moździerzu, zalać 1 łyżką gorącej wody. Posiekać cebule. Podsmażyć na oleju, dodać pokrojone w kostkę mięso. Dalej smażyć, a po chwili dodać kurkumę, cynamon, pieprz oraz sól. Smażyć 1 minutę, zalać 2 szklankami wody. Gotować pod przykryciem ok. 30 minut (kurczak) lub 1,5 (wołowina lub jagnięcina). Następnie dodać sok z limonki, cukier, szafran rozpuszczony w wodzie, koncentrat oraz chana dal. Gotować kolejne 30 minut. Jabłka obrać, pokroić w ósemki. Podsmażyć na oleju. Dodać owoce do mięsa, gotować dalej ok. 25 minut.
TRADYCYJNY IRAŃSKI SOHAN
Składniki:
- 150 gram drobnego cukru
- 3-4 pełne łyżki gęstego miodu
- 100 gram oleju
- 1 łyżeczka szafranu
- 150 gram migdałów
- 100 gram pistacji.
Sposób przygotowania: Migdały umyć i drobno posiekać. Pozostawić do wysuszenia. Drobno posiekać pistacje. Wymieszać cukier z miodem i olejem. Gotować na dużym ogniu. Mieszać od czasu do czasu, aż cukier się roztopi i zbrązowieje. Do gotującej się mikstury dodać migdały, gotować, aż się ozłocą. Nie należy za dużo mieszać masy. Rozpuszczony w niewielkiej ilości gorącej wody szafran dodać do gotującej się mieszanki. Posmarować blaszkę olejem. Na próbę wziąć niewielką ilość gotującej się masy i położyć na blaszce. Jak szybko zgęstnieje, to znaczy, że masa jest już gotowa, jeśli nie to zmniejszyć gaz i troszkę podgotować. Wykładać masę na blachę w niewielkich ilościach i w odstępach od siebie. Od razu po wyłożeniu na blachę posypujemy sohan pistacjami. Odstawiamy masę do ostygnięcia i zastygnięcia. Ściągamy sohan z blachy za pomocą noża. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Do wygrania powieść Tymczasowa żona. Miłość i kuchnia w Iranie Jeniffer Klinec.
To prawdziwa historia kobiety, która wśród orientalnych przypraw znalazła szczyptę szczęścia.
Aby wziąć udział w konkursie należy przesłać PRZEPIS NA IRAŃSKĄ POTRAWĘ?
Odpowiedzi należy przesyłać na adres: konkurs@bliskiwschod.pl
Na odpowiedzi czekamy do poniedziałku 9 maja 2016r.
Do wygrania dwie książki
Życzymy powodzenia!