Uwaga Konkurs!!!

Tymczasowa_zona_front_24-12-2015-337x535

Zwycięzcami w konkursie są Dorota Pansewicz oraz Patryk (który nie podał na razie nazwiska).

Gratulujemy!

Oto wspaniałe przepisy na irańskie potrawy przesłane przez naszych zwycięzców, spróbujcie.

Khoresz
Składniki:

  •  500 g wołowiny, jagnięciny lub kurczaka
  •  2 cebule
  •  3 łyżki soku z limonki
  •  ½ łyżeczki kurkumy
  •  ½ łyżeczki cynamonu
  •  ½ łyżeczki szafranu
  •  1 łyżka koncentratu pomidorowego
  •  1/3 szklanki chana dal
  •  1 łyżka cukru
  •  5 jabłek (najlepiej kwaśnych)
  •  pieprz, sól, olej

Rozdrobnić szafran w moździerzu, zalać 1 łyżką gorącej wody. Posiekać cebule. Podsmażyć na oleju, dodać pokrojone w kostkę mięso. Dalej smażyć, a po chwili dodać kurkumę, cynamon, pieprz oraz sól. Smażyć 1 minutę, zalać 2 szklankami wody. Gotować pod przykryciem ok. 30 minut (kurczak) lub 1,5 (wołowina lub jagnięcina). Następnie dodać sok z limonki, cukier, szafran rozpuszczony w wodzie, koncentrat oraz chana dal. Gotować kolejne 30 minut. Jabłka obrać, pokroić w ósemki. Podsmażyć na oleju. Dodać owoce do mięsa, gotować dalej ok. 25 minut.

TRADYCYJNY IRAŃSKI SOHAN

Składniki:

  • 150 gram drobnego cukru
  • 3-4 pełne łyżki gęstego miodu
  • 100 gram oleju
  • 1 łyżeczka szafranu
  • 150 gram migdałów
  • 100 gram pistacji.

Sposób przygotowania: Migdały umyć i drobno posiekać. Pozostawić do wysuszenia. Drobno posiekać pistacje. Wymieszać cukier z miodem i olejem. Gotować na dużym ogniu. Mieszać od czasu do czasu, aż cukier się roztopi i zbrązowieje. Do gotującej się mikstury dodać migdały, gotować, aż się ozłocą. Nie należy za dużo mieszać masy. Rozpuszczony w niewielkiej ilości gorącej wody szafran dodać do gotującej się mieszanki. Posmarować blaszkę olejem. Na próbę wziąć niewielką ilość gotującej się masy i położyć na blaszce. Jak szybko zgęstnieje, to znaczy, że masa jest już gotowa, jeśli nie to zmniejszyć gaz i troszkę podgotować. Wykładać masę na blachę w niewielkich ilościach i w odstępach od siebie. Od razu po wyłożeniu na blachę posypujemy sohan pistacjami. Odstawiamy masę do ostygnięcia i zastygnięcia. Ściągamy sohan z blachy za pomocą noża. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.

 

Do wygrania powieść Tymczasowa żona. Miłość i kuchnia w Iranie Jeniffer Klinec.

To prawdziwa historia kobiety, która wśród orientalnych przypraw znalazła szczyptę szczęścia.

Aby wziąć udział w konkursie należy przesłać PRZEPIS NA IRAŃSKĄ POTRAWĘ?

Odpowiedzi należy przesyłać na adres: konkurs@bliskiwschod.pl
Na odpowiedzi czekamy do poniedziałku 9 maja 2016r.

Do wygrania dwie książki

Życzymy powodzenia!



Nie można dodawać kometarzy.