Muzeum Azji i Pacyfiku zaprasza na trzecią edycję FESTIWALU KULINARNEGO “SMAKI AZJI I PACYFIKU”, przybliżającego różne tradycje kulinarne Bliskiego i Dalekiego Wschodu.
Podczas festiwalu będzie można posmakować potraw i przysmaków azjatyckich, m.in. z Indii, Nepalu, Tajlandii, Japonii, Chin, Libanu, Syrii, Iranu, Afganistanu i Turcji. Na licznych stoiskach będzie można znaleźć szeroki wybór herbat, przypraw, słodyczy i wielu różnych produktów spożywczych z Bliskiego i Dalekiego Wschodu, Australii i Oceanii. Festiwalowi będą towarzyszyły prelekcje poświęcone kulturom kulinarnym Azji.
Festiwal odbędzie się w sobotę 27 maja 2017, od 11.00 do 19.00.
Muzeum Azji i Pacyfiku, ul. Solec 24 w Warszawie
Wstęp wolny.
Wystawcy:
1. Namaste India – restauracja indyjska
2. Smaki Orientu – produkty spożywcze z Turcji i Azji Centralnej
3. Herbaty ze Sri Lanki – Naturalneherbaty.pl
4. Little India – produkty spożywcze, przyprawy z Indii
5. Persja – restauracja z kuchnią irańską i afgańską
6. Bombay Bazaar – herbaty, produkty ajurwedyjskie z Indii
7. Ottomańska Pokusa – słodycze tureckie
8. Perspol – produkty spożywcze, przyprawy, herbaty i słodycze z Iranu
9. Soti Natural – zielone herbaty
10. Sunrisetea- herbaty z Chin
11. Ambic – przyprawy, bakalie, słodycze z Iranu
12.Marokoart – tradycyjna ceramika i rękodzieło z Maroka
13. Sklep Śródziemnomorski Fenicja – produkty spożywcze i przypracy z Bliskiego Wschodu
14. Homenjoy – ceramika z Izniku, naczynia miedziane, dekoracje kuchenne z Turcji
15. Restauracja Kumin – kuchnia bliskowschodnia
Partnerzy:
Kolektyw Asian Food Foundation
Organizator: Karolina Krzywicka, kustosz MAiP
kontakt: karolinakrzywicka@muzeumaz